Обичайната практика на производителите и водещите доставчици на машини е да представят на пазара няколко напълно нови или подобрени модели в началото на всяка календарна година, както и да обявят планираните новости за следващите месеци. 

Сред новите продукти в портфолиото на Raider, водещата марка на българската компания "Евромастер Импорт Експорт" ООД е настолен циркулярен трион RDP-Solo SMS20. Този модел е последното допълнение към успешната гама от акумулаторни инструменти и машини Raider PRO R20, които се наложиха на пазара през последните години. От момента на пускането им през 2019 г. с деветте първи модела ръчни акумулаторни електроинструменти, броят им достигна 56 към май месец настоящата година, включително батериите и зарядните устройства за тях. С изключение на акумулаторните прахосмукачки, всички други електроинструменти Raider PRO R20 са ръчни.

Новият настолен циркулярен трион RDP-Solo SMS20 е първата настолна дървообработваща машина с акумулаторно захранване, предлагана от "Евромастер Импорт Експорт" ООД. Както подсказва името, той се предлага официално без батерия и зарядно устройство. Въпреки това, комплектът на циркулярния трион включва батерия с капацитет 2 Ah и съответно зарядно устройство, които не са част от гамата Raider PRO R20. Те са предоставени като бонус, за да позволят на клиента да пробва машината. Както и другите електроинструменти от серията Raider PRO R20, новата машина работи с всяка от предлаганите до момента 20 V литиево-йонни батерии с капацитет 1,5, 2, 3, 4 и 6 Ah. Наскоро "Евромастер Импорт Експорт" ООД въведе и своята най-мощна батерия с капацитет 8 Ah. Системата включва също четири зарядни устройства - за бързо и стандартно зареждане, като едно от тях може да зарежда едновременно две батерии.




RDP-Solo SMS20 е настолен акумулаторен циркулярен трион, който работи с циркулярен диск с външен диаметър 210 mm. Дискът има 24 зъба с твърдосплавни пластини. Без товар, честотата на въртене на диска е 4000 об/мин. Максималното напречно сечение на рязания материал е 75х120 mm. При рязане със завъртян на 45° циркулярен диск, машината може да реже летви с напречно сечение до 75х95 mm. При странично наклонен режещ агрегат и циркулярен диск, максималното напречно сечение на рязания материал е 30х120 mm, а при комбинирано наклонен диск от 45° - 30х95 mm.


Плотът на машината е изработен от прецизно обработена метална отливка и разполага с четири крачета с гумени тампони, които осигуряват стабилност по време на работа. Това гарантира безопасно и прецизно рязане. Дължината на плота и металният линеал, който е закрепен към него, осигуряват стабилна поддръжка на рязания детайл. В двата края на плота има удължаващи опори, които могат да се изтеглят при необходимост. Те предоставят допълнителна опора за по-дълги летви и дъски. Плотът е снабден с винтова стяга, която улеснява сигурното фиксиране на рязания детайл и е излишно да се държи с ръка.


Режещият агрегат, състоящ се от електродвигател и циркулярен диск, е прикрепен към плота чрез съчленено рамо и масивна метална плоча. Това позволява на агрегата да се завърта вляво и вдясно до 45°. Механизмът за въртене и закрепване на плочата при зададен ъгъл работи прецизно, гарантирайки точността на рязане. Деленията на скалата са изразени на плочата и не могат да бъдат изтрити.


Режещият агрегат може да се накланя и отстрани до 45° и може да бъде фиксиран на желания ъгъл.


Циркулярният диск е напълно покрит от защитен кожух, състоящ се от две части - неподвижна метална отливка и подвижна част, изработена от удароустойчива прозрачна пластмаса. Подвижната част покрива долната част на диска. При наклон на диска за рязане, подвижната част се повдига, а след завършване на рязането и повдигане на диска, отново го покрива.


Металната част на защитния кожух има отвор, към който може да се прикрепи текстилна торбичка за събиране на голяма част от праха и стружките, които се отделят при рязането. Може да се свърже и към прахосмукачка чрез подходящ маркуч.



Инверторен електрожен Raider RD-IW31 



Инверторният електрожен на Raider, предлаган от "Евромастер Импорт Експорт" ООД, е един от около 20 модела, които са в наличност в момента. Той се отличава с изключително привлекателна цена и може да заварява материали с по-голяма дебелина.


Най-важната характеристика на този модел е възможността му да регулира заваръчния ток плавно в границите от 20 до 180 А. Това позволява работа с електроди (с рутилова обмазка) с диаметър от 1,5 до 4 мм. При максимална сила на тока, електроженът може да заварява стоманени детайли с дебелина до 8-10 мм. Това го прави подходящ за широк спектър от приложения. Продължителността на работа на апарата е 60%, което означава, че в рамките на 10 минути, електроженът може да работи 6 минути, след което се нуждае от 4 минути почивка за охлаждане. Теглото му е 2,87 кг.


Тези характеристики правят този нов модел изключително подходящ за домашни работилници. Големите специализирани търговски вериги също споделят това мнение, което може да се види от големите предварителни заявки за тази машина.


Статията в сп. Направи сам, може да прочетете ТУК.